zondag 11 november 2012

Parelhoen met vijgen en balsamico-appelstroopsaus


Vijgen lenen zich geweldig voor herfstrecepten! Hoewel het seizoen voor Europese vijgen wel weer zo’n beetje voorbij is, zijn er inmiddels Braziliaanse vijgen verkrijgbaar!

Parelhoen kun je kopen bij een poelier.

2 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten

Ingrediënten:

2 parelhoenfilets (met vleugelbotje)
300 gram linzen
1 venkel
2 verse vijgen
6 plakjes pancetta
2 a 3 teentjes knoflook
Verse tijm
Olijfolie
Peper en zout

Voor de saus:
100 ml balsamico azijn
2 flinke eetlepels appelstroop
50 gram boter

Bereiding:

Haal je parelhoenfilets uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.

Snij je venkel in de lengte doormidden en snij beide helften in de lengte in zessen zodat je lange dunne stukken maakt. Laat het hart in de venkel zitten zodat alles mooi aan elkaar blijft zitten.

Doe in een steelpannetje 100 ml balsamico azijn, 2 flinke eetlepels appelstroop en 50 gram boter. Laat dit op middelhoog vuur zacht koken onder af en toe roeren, zodat het indikt. Hou de saus in de gaten terwijl je de rest van het gerecht maakt.

Grill of bak ondertussen je venkel op hoog vuur in olijfolie. Als je grilt besmeer je de venkel eerst met olijfolie, als je bakt verwarm je de olijfolie in de pan voordat je de venkel erbij doet. In beide gevallen moet je pan goed warm zijn voordat je de venkel erin doet. Haal de pan van het vuur als de venkel klaar is.

Snij de pancetta in kleine stukjes en bak deze (zonder olie). Voeg hier de linzen aan toe en pers de teentjes knoflook er doorheen. Voeg hier 2 eetlepels van de saus en blaadjes van 3 takjes verse tijm aan toe. Verwarm het geheel op laag vuur.

Bak ondertussen de parelhoenfilets op hoog vuur aan beide kanten aan en laat de filets op de huidkant op lager vuur een aantal minuten doorgaren met een deksel op de pan. Als je een kerntemperatuurmeter hebt; de kern moet ongeveer 67 graden zijn. Als je die niet hebt, moet je het wat meer op gevoel doen; ik vind de parelhoen zelf a point (rosé, medium) het lekkerst, maar doe wat je zelf wil. Zorg in ieder geval dat de filets niet droog worden.

Breng de linzen op smaak met peper en eventueel zout (let op; de pancetta is ook al zout) en verdeel deze met een kookring (als je die hebt; een leeg blikje dat aan beide kanten open is werkt ook!) over de borden. Snij de vijgen in vieren en leg op beide borden vijg en venkel. Leg de parelhoenfilets op de linzen en verdeel de saus over de borden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten