maandag 11 maart 2013

Salty sweet banana dessert


Zout en zoet gaan soms heel goed samen!

Als je de mogelijkheid hebt, smelt de chocolade dan alvast voordat je je hoofdgerecht maakt zodat je vormpjes genoeg tijd hebben om te stollen in de koelkast zonder dat je er op hoeft te wachten.

4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten en 15 minuten wachttijd

Ingrediënten:

2 bananen
12 gezouten pecannoten
100 gram pure chocolade
75 gram witte basterdsuiker
40 gram boter
Scheutje rum
Zout
Bakpapier
kwastje

Als je het hebt: een decoreer spuit (bijvoorbeeld van Lekue, of gerecycled door een leeg flesje decoreersaus te wassen en te bewaren) en langwerpige bordjes

Bereidingswijze:

Lees even dit hele recept voordat je begint.

Smelt je pure chocolade au bain-marie op laag vuur. Pel je bananen en snij ze in duimdikke schijven. Zorg dat je minimaal 12 stukjes hebt. Bekleed een snijplank (ongeveer A4 formaat) met bakpapier. Wacht tot de chocolade gesmolten is.

Dompel vier stukjes banaan in de gesmolten chocolade en leg ze je op je bakpapier met een van de snijvlakken naar beneden. Doe de rest van de chocolade in je spuitflesje en spuit vier langwerpige zigzagvormen van bijna dezelfde lengte als je bordjes op het bakpapier. Als je een andere vorm bordjes hebt, pas daar dan je vorm aan aan. Spuit met de chocola die je over hebt bijvoorbeeld nog wat druppels op het bakpapier. Zet de plank dan minimaal een kwartier in de koelkast. Langer kan, als de chocolade maar gestold is wanneer je deze wil gebruiken.

Bak als de chocolade bijna gestold is de andere 8 stukjes banaan op niet al te hoog vuur in ongeveer 10 gram boter met het snijvlak naar beneden. Draai ze regelmatig om naar het andere snijvlak zodat ze gelijkmatig garen. Smelt ondertussen de rest van de boter in een pannetje en doe daar een scheut rum bij. Flambeer de rum en laat je rumboter nog een tijdje op laag vuur wat indikken. Als je bananen gaar zijn, zet dan het vuur onder die pan uit en laat de bananen er in zitten zodat ze een beetje warm blijven. Haal de plank uit de koelkast en leg op elk bordje een chocolade zigzag en leg de chocoladebananen door midden op. Leg op de uiteinden de gebakken bananen. Leg op elk stukje banaan een pecannoot.

Maak dan de karamel. Suiker kan erg heet worden (en moet dat ook worden om te karamelliseren), dus als je het eng vindt, doe dan aan één hand een ovenwant. Kijk eventueel dit filmpje om te bekijken hoe je het beste kunt karamelliseren zodat je alvast een beetje weet wat je te wachten staat.

Doe de suiker in een steelpannetje en doe daar een klein scheutje water bij. Laat de suiker op laag vuur en al roerend oplossen in het water. Wanneer de suiker in het water opgelost is, kun je met een nat kookkwastje (nat van water, niet van het suikerwater) langs de binnenkant van de pan gaan boven de rand van het suikerwater om te voorkomen dat er suiker aanbrandt aan de pan. Zet dan het vuur onder de pan hoog en draai met de hand waar je je ovenwant aan hebt rondjes met de pan totdat het suikerwater een goudbruine karamel is geworden. Hoe donkerder je de karamel laat worden, hoe bitterder deze wordt. Bedenk dus wat jij lekker vindt, maar je kunt niet tussentijds proeven want daar is de suiker te heet voor! Zet het vuur uit als je karamel klaar is en schenk over elk bordje wat rumboter en schenk direct daarna wat karamel over de bordjes. Je kunt daar niet te lang over doen want als je de karamel op het vuur laat staan gaart deze door, maar als je ‘m van het vuur af haalt stolt hij gelijk. Doe warm water in je pan nadat je er de karamel uitgeschonken hebt, dat scheelt je een hoop met schoonmaken!

Gebruik eventueel de gestolde chocoladedruppels ter decoratie. Maal dan over alle stukjes banaan een klein beetje zout en serveer de borden vervolgens direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten