donderdag 9 mei 2013

Conchiglioni Ripieni


Conchiglioni kun je helaas niet overal krijgen, maar Italiaanse speciaalzaken hebben ze zeker. In Amsterdam hebben Feduzzi (Scheldestraat 63) en Smeraglia (Kinkerstraat 21) ze in ieder geval. Je kunt ze op allerlei manieren vullen. Vaak wordt er een soort van ovenschotel van gemaakt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit is een eigen recept van mij.

Tip: je kunt ze ook per stuk als amuse serveren!

4 personen
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten

Ingrediƫnten:

20 stuks conchiglioni
2 aubergines
1 blikje ansjovis
2 mozzarella’s
1 teentje knoflook
1 citroen
Handje pijnboompitten
Verse tijm
Verse basilicum
Olijfolie
Peper & zout

Nodig:
Keukenmachine (of staafmixer)
Zesteur
knoflookpers

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 200 graden en snij je aubergines over de lengte doormidden. Laat de steeltjes er aan zitten. Maak in alle helften sneetjes in beide diagonalen zodat een ruitpatroon ontstaat. Zorg dat je niet helemaal van schil tot schil snijdt en snij niet te diep: de schil moet helemaal heel blijven.

Smeer de aubergines aan de snijkant in met olijfolie totdat deze goed opgenomen is. Maal dan wat peper en zout over de aubergines en verspreid er wat tijmblaadjes overheen, zet ze in een ovenschaal en zet deze 40 a 45 minuten in de oven. De aubergines moeten dan zacht zijn. De bovenlaag is dan vrij bruin, maar mag niet zwart worden.

Zet in de tussentijd de ansjovis in een bakpan op zo laag mogelijk vuur zodat de visjes langzaam smelten. Zorg dat ze niet bakken, dan worden ze hard en smelten ze niet meer. Kook ondertussen ook de pasta en giet deze af wanneer die gaar is. Schenk een klein beetje olijfolie over de schelpen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Schaaf met een zesteur wat sliertjes schil van je citroen. Je kunt ze eventueel in koud water leggen om te zorgen dat je mooi geel blijven. Hak wat basilicumblaadjes fijn en rooster een handje pijnboompitten in een droge bakpan.

Haal de aubergines uit de oven als ze gaar zijn en zet de oven dan op de grillstand. Schep het zachte vruchtvlees van de aubergines uit de schillen en schep die in het bakje van je keukenmachine of staafmixer. Knijp hier wat citroensap boven uit, doe je ansjovis, een geperst teentje knoflook, wat tijmblaadjes en peper en zout bij en pureer het geheel. Leg al je schelpen met de opening naar boven in een ovenschaal en schep in elke pastaschelp wat puree. Leg ook in elke schelp een stukje mozzarella en plaats de schelpen kort onder de grill totdat de kaas gesmolten is en een klein beetje een kleurtje heeft.

Leg op elk bordje vijf schelpen en garneer deze met nog wat citroensap, goede olijfolie, basilicum, citroenzest en pijnboompitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten