donderdag 3 april 2014

Girassol - Portugal aan de Amstel


Mijn eerste kennismaking met Amsterdam was een verjaardagscadeau voor mijn zus en mij van Theo en Ellen. Het was een zonovergoten zomerdag. We schrijven 1992.

Na een dag vol hotspots en must-see's ploften we neer bij Portugees restaurant Girassol aan de Weesperzijde alwaar we, moe van alle indrukken van die dag, ondergedompeld werden in Mediterrane warmte en gezelligheid. Terwijl de lampjes van het terras aan de Weesperzijde en het licht van de maan weerspiegelden in het water van de Amstel, at ik daar binnen voor het eerst in mijn leven zwaardvis... een heel avontuur voor een negenjarige!

Girassol heeft de tand des tijds doorstaan en prijkt nog altijd naast de Berlagebrug aan de Amstel. In mijn studietijd woonde ik er vlakbij en kwam ik er graag en vaak, maar inmiddels ben ik er al een tijd niet meer geweest. De Nederlandse gastronomie heeft de afgelopen jaren natuurlijk ook een vlucht voorwaarts genomen en Amsterdam biedt inmiddels een overdaad aan keuze van restaurants die je de meest geweldige en moderne culinaire creaties voorschotelen, vergezeld van de meest sublieme wijnen, waardoor er altijd wel een restaurant is om uit te proberen. Maar ik koester warme herinneringen aan Girassol met zijn heerlijke klassieke Portugese gerechten en authentieke sfeer dus ik denk dat ik er binnenkort weer eens binnenwandel...


Portugees Restaurant Girassol, Weesperzijde 135, Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten