woensdag 2 juli 2014

Appels en Rozenroom


In het kookboek “Heston Blumenthal Thuis” heeft Blumenthal recepten opgenomen die je thuis kunt bereiden. Voor veel van de recepten die hij in The Fat Duck in Londen bereidt, moet je namelijk niet alleen over exceptionele kooktechnieken beschikken, maar ook over allerlei professionele apparatuur waarmee de gemiddelde thuiskeuken simpelweg niet geëquipeerd is.

Dat wil echter niet zeggen dat de recepten die je ‘gewoon’ thuis kunt maken allemaal eenvoudig of niet al te bewerkelijk zijn. Zo staat er een recept voor arlette met terrine van geperste appel in het boek waarmee je, oventijd meegerekend, anderhalve dag bezig bent! Wij zijn vorig jaar een keer zo gek geweest om het desalniettemin uit te proberen, wat heel leuk en heerlijk was, maar niet haalbaar om regelmatig te doen natuurlijk.

In dit recept heb ik daarom ongeveer dezelfde smaken gecombineerd, maar dan op een aanzienlijk minder bewerkelijke manier!

4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten (plus eventueel tijd om af te koelen)

Ingrediënten:

4 jonagold appels
10 gram witte basterdsuiker
20 gram boter

8 kletskoppen

200 gr crème fraîche
100 cl slagroom
3 druppels rozenwater
40 gram poedersuiker

10 gram venkelzaad
10 gram kristalsuiker

2 gram zeezout
¼ vers vanillestokje

Nodig:
Aluminiumfolie
Bakpapier
Ovenschaal


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Snij je appels in vieren, verwijder de klokhuizen, schil de partjes en snij ze in blokjes. Doe de blokjes in een ovenschaal en verdeel daar 10 gram witte basterdsuiker en 20 gram in stukjes gesneden boter overheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet deze 25 minuten in de oven.

Klop vervolgens de slagroom op met 3 druppels rozenwater en klop in een andere kom de poedersuiker door de crème fraîche. Zet beide even in de koelkast.

Haal na 25 minuten het folie van de ovenschaal en zet de appeltjes nog 5 minuten in de oven zonder folie.

Meng het zeezout met het merg van een kwart vanillestokje. Rooster de venkelzaadjes gedurende één minuut in een pan met antiaanbaklaag en strooi er dan de kristalsuiker overheen. Schep de zaadjes en de suiker door elkaar wanneer de suiker begint te smelten en leg de gesuikerde zaadjes vervolgens op een stukje bakpapier om af te koelen.

Laat de appeltjes als je daar tijd voor hebt een klein beetje afkoelen voordat je gaat serveren. Klop ondertussen de crème fraîche en de slagroom door elkaar.

Leg om te serveren op elk bordje een kletskop, schep daar een laagje appel op, vervolgens een laagje rozenroom, dan weer een kletskop, appel, rozenroom en tenslotte wat venkelzaadjes en een snufje vanillezout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten