zondag 10 augustus 2014

Coq au Vin


Niets mis met een goede klassieker op z'n tijd! De frisse wind en de donkere lucht vragen vandaag om een lekkere Bourgondische Coq au Vin! Een biologische natuurlijk: naast veel lekkerder ook zoveel diervriendelijker (en naar mijn idee ook echt beter voor je eigen gezondheid)!

4 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten plus eventueel 2 uur om te marineren

Ingrediënten:

1 hele biologische kip of haan (ongeveer 1200 gram)
250 g gerookt ontbijtspek (uit één stuk)
400 g champignons
300 g sjalotten
5 tenen knoflook
500 ml runderbouillon
600 ml rode wijn
Verse tijm
2 laurierblaadjes
50 gram bloem
70 gram boter
Olijfolie
Peper & zout

(lekker met aardappelpuree en snijbonen)

Nodig:

Creuset of andere zware stoofpan
Knoflookpers
Een diepe schaal om de kip in te marineren
Keukenpapier

Bereiding:

Leg je kip in een diepe schaal die maar net iets groter is dan de kip. Voeg de wijn, de laurier en de tijm toe. Laat de kip 2 uur marineren onder af en toe omkeren. Neem de kip uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.

Snijd je spek in grove repen. Pel en halveer je sjalotten. Boen je champignons schoon en snij ze in vieren. Pel je knofloken.

Verhit een scheut olijfolie en 20 gram boter in je creuset (of een andere zware braad-/stoofpan) en bak je kip rondom aan. Haal de kip uit de pan. Bak je spekrepen onder regelmatig omscheppen in dezelfde pan gedurende 4 minuten, voeg vervolgens je sjalotten toe, bak deze 3 minuten mee, voeg vervolgens de champignons toe en bak deze nog een 3 minuten mee. Pers je knofloken boven de pan en bak deze 1 minuutje mee. Blijf steeds regelmatig omscheppen en let in het bijzonder op dat de knoflook niet aanbrandt.

Doe dan je kip terug in de pan en voeg de marinade en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 40 minuten op laag vuur stoven. Keer de kip halverwege even om check altijd of je kip uiteindelijk daadwerkelijk goed gaar is.

Haal de kip uit de pan en dek ‘m even af met aluminiumfolie. Meng in een kom de boter en de bloem. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Serveer de kip met de saus op een grote schaal.

Dit gerecht is heerlijk met aardappelpuree en snijbonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten