zondag 19 juli 2015

Pizza Parmigiana

Onze lokale pizzeria serveert een fantastische pizza: de pizza Parmigiana (met tomatensaus, Parmezaan, mozzarella, gegrilde aubergines en basilicum). Een hele simpele pizza, maar geweldig lekker (typisch Italiaans dus)! Ik heb me onlangs aan een home made versie gewaagd.

Overigens is zelf de perfecte pizza maken nog niet zo simpel als het lijkt, maar ik ben een heel eind op weg! Hierbij mijn recept.

2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten en 2 uur wachttijd om je deeg te laten rijzen

Ingrediƫnten:

Voor het deeg:
250 gr typo ‘00’ bloem
14 gram gist
150 ml lauw water
1 el olijfolie
1 tl suiker
Snufje zout

Voor de saus:
2 blikjes Cirio gepelde pruimtomaten (of andere van een goede kwaliteit. Bespaar hier niet op, want dit is echt essentieel voor de smaak van je saus)
2 teentjes knoflook
Verse basilicum
Oregano
1 overgebleven parmezaan korst
2 tl suiker
Olijfolie
Peper en zout

Voor de topping:
2 bolletjes mozzarella
Parmigiano Reggiano
1 aubergine
Verse basilicum

Nodig:
Mandoline
Gietijzeren grillpan
Deegroller


Bereiding:

Meng je droge gist met 150 ml lauwwarm water. Doe je bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar je olijfolie, suiker en zout in. Schenk de opgeloste gist en de rest van het water daarbij. Meng alles eerst met een vork door elkaar en kneed het daarna in 15 minuten tot een soepel deeg, door het steeds te rollen en te stretchen (work out ook gelijk weer gehad). Leg de deegbal vervolgens in een (ruime) beslagkom en dek deze af met een vochtige (schone) theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Haal je bakplaat uit de oven en verwarm je oven voor op 250 graden.

Fruit voor de saus twee teentjes geperste knoflook in olijfolie. Zorg dat ze niet verbranden. Voeg dan 2 blikjes pruimtomaten van goede kwaliteit, wat oregano en wat fijngehakte verse basilicum toe. Roer goed door elkaar en plet de tomaten. Voeg vervolgens naar smaak wat suiker, peper en zout toe. Laat de saus in 20 minuten pruttelend op middellaag vuur wat indikken. Proef vervolgens opnieuw en voeg eventueel nog wat suiker, peper of zout toe (zure tomaten kun je wat verbeteren met suiker, maar als je tomaten van goede kwaliteit kiest zouden ze niet al te zuur moeten zijn).

Snij ondertussen je aubergine met in mandoline in de lengte in hele dunne plakken. Laat je grillpan goed heet worden, bestrijk je plakjes aubergine met een heel klein beetje olijfolie en grill de aubergines. Leg de aubergines die klaar zijn op velletjes keukenpapier zonder te stapelen. Breng op smaak met een klein beetje zout.

Rasp wat Parmezaanse kaas en snij je mozzarella’s in plakjes. Pluk wat blaadjes basilicum.

Strooi wat bloem op een schoon werkblad en rol je deeg uit tot een zo dun mogelijk deeg ter grootte van je bakplaat. Vet de bakplaat in met een klein beetje olijfolie en leg hier je deeg op. Bestrijk het deeg met de tomatensaus, strooi hier wat geraspte Parmezaan overheen, verdeel de plakjes mozzarella over de pizza en verdeel vervolgens de gegrilde aubergines over de pizza.

Zet de pizza ongeveer 14 minuten onder in de oven (maar hou ‘m in de gaten, want de ene oven is de andere niet en de aangegeven temperatuur is niet altijd even accuraat). Als de kaas gesmolten is en de bodem is gaar, dan is je pizza klaar. Serveer met de blaadjes verse basilicum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten