maandag 5 september 2016

Caponata di Melanzane van Eve


Op een mooie zomeravond in augustus hebben onze vrienden Robin en Eve hun Amsterdamse dakterras voor ons omgetoverd tot een kleine Siciliaanse enclave; zon, bbq, een Siciliaans menu en Siciliaanse wijnen. Heerlijk!

Eve heeft deze zomer op Siciliƫ geleerd hoe je caponata di melanzane maakt en ik mag haar recept delen! Wij aten het bij de borrel op een geroosterd stukje ciabatta, maar het is ook heerlijk op een stukje gebakken vis of gegrild vlees.

Zeer geschikt voor de komende zomerse dagen!


Bereidingstijd: 50 minuten
4 personen

Ingrediƫnten:

1 aubergine
100 gram mini romaatjes
1 el kalamata olijven
1 el kappertjes
1 teentje knoflook
1 citroen
½ gedroogd chili pepertje
1 el suiker
Gedroogde oregano
Verse peterselie
Verse basilicum
Verse munt
Olijfolie
Balsamico azijn
Peper en zout
1 verse ciabatta

Wijnsuggestie: Ferreri Grillo 2014

Bereiding:

Snij je aubergine in blokjes, leg de blokjes in een vergiet en meng er naar smaak wat zout doorheen. Laat ze een half uurtje ‘zweten’. Knijp ze halverwege een keer stevig uit en na het halve uur zweten nogmaals. Je moet echt even flink knijpen, totdat je er geen vocht meer uit krijgt.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de blokjes aubergine toe als de olijfolie goed heet is en bak ze kort op hoog vuur aan. Laat ze vervolgens op middelhoog vuur nog een minuut of 5 bakken. Schep ze dan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Hak je teentje knoflook en een half gedroogd chilipepertje fijn (of gebruik wat chilipeper uit een molentje). Snij de kappertjes en de kalamata olijven in grove stukjes. Voeg nog wat olijfolie toe aan je (nog hete) koekenpan en bak de knoflook, kappertjes en olijven met de chilipeper op middelhoog tot laag vuur 3 tot 5 minuten (zorg dat de knoflook niet aanbrandt).

Snij de romaatjes in kleine stukjes en hak wat peterselie, munt en basilicum in grove stukjes. Voeg dit met wat gedroogde oregano toe aan de pan en bak nog 5 minuten.

Voeg dan de aubergine weer toe en laat het geheel nog zo’n 5 minuten stoven. Let op dat je de tomaatjes niet helemaal kapot stooft zodat ze nog een klein beetje een bite houden.

Voeg dan een eetlepel suiker toe, meng goed en blus het geheel af met balsamico azijn. Voeg tenslotte nog wat verse basilicum toe en breng eventueel op smaak met wat citroensap of –zest (naar smaak).

Rooster wat plakjes ciabatta in een pan (liefst een gietijzeren grillpan).

Je kunt de caponata warm, lauw of koud serveren met de gegrilde broodjes. Ik vond lauw zelf erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten