zaterdag 6 februari 2016

Gnocchi porcini e tartufo

Het is even truffelseizoen bij mij thuis; lekkere winterse gerechten vragen daar dan af en toe ook echt om! Vandaag een heerlijk romige gnocchi met porcini- en truffel saus! Exquise smaken, die nog binnen 20 minuten op tafel staan ook!

Dit gerecht misstaat zeker niet tijdens een etentje met vrienden, maar is met een simpele salade ernaast ook zonder meer geschikt als snelle meatless-Monday maaltijd!


2-3 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediƫnten:

500 gram gnocchi
400 gram gemengde paddenstoelen
125 gram buffelmozzarella
20 gram Parmigiano Reggiano
200 ml panna ai funghi porcini (Parmalat)
½ citroen
2 teentjes knoflook
2 tl truffelzout
Peper
Olijfolie
Een cress ter garnering

Nodig:
Knoflookpers
Fijne kaasrasp (microplaner)
Zilverfolie


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Snij en scheur je paddenstoelen in handzame stukjes (kastanjechampignons in vieren snijden, kleintjes door de helft, oesterzwammen in lange slierten scheuren, van witte beukenzwammetjes en bundelzwammetjes de paddenstoeltjes los van elkaar trekken, maar de losse paddenstoeltjes verder gewoon heel laten, niet snijden of scheuren). Pel je knoflookteentjes.

Verwarm wat olijfolie in een bakpan en voeg de paddenstoelen toe wanneer de olijfolie goed warm is. Bak op hoog vuur onder regelmatig omscheppen een goudbruin kleurtje op de paddenstoelen en zet het vuur dan lager. Pers 2 teentjes knoflook en voeg toe. Knijp direct het sap van een halve citroen boven de pan uit en voeg de porcini panna en twee eetlepels water toe. Breng alvast wat op smaak met peper. Laat de saus onder af en toe omscheppen op middel- tot laag vuur staan.

Kook ondertussen de gnocchi gaar in een ruime pan met water. De gnocchi zijn gaar wanneer ze boven komen drijven. Dat is na een minuut of twee al.

Giet de gnocchi af en voeg ze vervolgens toe aan de saus. Zet het vuur laag of uit. Schep alles goed om en voeg dan de mozzarella in kleine stukjes gescheurd toe. Rasp met een zeer fijne rasp driekwart van je parmezaan boven de gnocchi en schep ook die er doorheen.

Doe het geheel in een ovenschaaltje, dek het af met zilverfolie en zet dit 5 minuten in de voorverwarmde oven, zodat de kaas goed smelt.

Schep de gnocchi vervolgens op 2 borden, rasp hier nog wat Parmezaan overheen, maal er eventueel nog wat peper overheen en verdeel over elk bord een klein theelepeltje truffelzout (hoeveelheid naar smaak). Garneer met een leuke cress en serveer direct!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten