zondag 31 januari 2016

Wortelfrites met truffelzout en ricotta


Deze zachte ‘wortelfrites’ zijn heerlijk als (borrel-)hapje of als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd! Ik noem ze frites wegens de vorm, maar ze zijn niet knapperig uiteraard, aangezien je ze roostert in de oven en niet frituurt.

Ricotta is veruit het lekkerst als je echt verse weet te bemachtigen, maar ik heb eens gelezen dat dat eigenlijk alleen in Italië kan, omdat je het dan echt al een aantal uur na productie op je bord moet hebben liggen. Zelf maken kan ook, maar met ricotta uit een Hollandse kaaswinkel of supermarkt is dit recept ook heerlijk hoor!

2 personen
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten:

300 gram regenboog wortelmix
3 teentjes knoflook
2 takjes tijm
Olijfolie
Truffelzout
4 flinke eetlepels ricotta

Nodig:
Braadslee (een braadslee is makkelijk verkrijgbaar en niet duur en geeft echt een ander effect dan een glazen of aardewerk ovenschaal)


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Was je wortelen, snij de onder- en bovenkant er af en snij ze over de lengte in vieren. Schenk een klein scheutje olijfolie in je braadslee en verdeel de wortelen over de bodem. Hussel ze even door elkaar zodat de olijfolie aan alle kanten van de wortelen zit. Zorg dat je niet stapelt. Neem als je een grotere hoeveelheid maakt dan in dit recept indien nodig meerdere braadsleeën.

Kneus je knoflookteentjes door ze (ongepeld) op een plank te leggen en er met het lemmet van een breed (koks-)mes op te drukken totdat ze barsten. Leg de gekneusde knoflookteentjes en 2 takjes tijm in de braadslee. Zet de braadslee (onafgedekt) 30 minuten in de oven (hou ze vanaf 20 minuten een beetje in de gaten; de ene oven is wat heter dan de andere. Laat ze niet verbranden, maar een klein bruin randje mogen ze best hebben).

Haal na 30 minuten je braadslee uit de oven en sprenkel er wat truffelzout overheen. Als het goed is zijn de knoflookteentje (in ieder geval deels) zacht en smeerbaar geworden. Neem met een theelepeltje een klein schepje van de zachte knoflook en meng deze door de ricotta.

Serveer de worteltjes warm met per portie twee schepjes (onverwarmde) ricotta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten