zondag 31 december 2017

MoucladeWe nemen afscheid van 2017 met een klassieker; mouclade!

Wijntip: Vouvray of Chenin Blanc

4 personen voorgerecht of 2 personen hoofdgerecht
Bereidingstijd: circa 45 minuten

Ingrediënten:

1 kg verse mosselen
5 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 ½ dl visfond
3 deciliter witte wijn (bijvoorbeeld Vouvray)
10 saffraandraadjes
50 gram boter
2 stengels bleekselderij
1 tl venkelzaad
Cayennepeper
1 ½ dl (kook)room (light)
2 eierdooiers
1 citroen
verse peterselie

lekker met vers brood


Bereiding:

Snipper alle sjalotjes. Doe je mosselen in een vergiet en spoel ze onder de kraan. Check ze vervolgens; mosselen die niet dicht gaan als je er een tik op geeft moet je weggooien, die leven niet meer . Kapotte moet je ook weggooien en mosselen die al dicht zijn maar ongewoon zwaar zijn moet je ook weggooien.

Doe de wijn en 2/5e van de sjalotjes in een grote pan en breng dit aan de kook. Kook hier vervolgens de mosselen in (dit kun je in meerdere etappes doen) met de deksel op de pan. Schud ze af en toe even om. Mosselen die na een minuut niet open zijn moet je (ook) weggooien. Doe ze vervolgens in een schaal, schenk het kookvocht door een zeef en doe de saffraandraadjes in het gezeefde kookvocht. Laat het even staan.

Smelt ondertussen de boter in een pan en fruit daar (op laag vuur) de rest van de sjalotjes in. Snij de bleekselderij in stukjes en bak deze nog een aantal minuten mee. Bak ook een geperst of fijngesneden teentje knoflook mee, plet je venkelzaadjes een beetje en doe ook die er bij. Bak nog een paar minuten. Doe er dan het gezeefde kookvocht en je visfond bij en verwarm dit nog een tijdje. Doe hier naar smaak cayennepeper doorheen.

Afhankelijk van wat je leuk en mooi vindt kun je de soep al dan niet zeefen.

Verwarm ondertussen soepborden voor in de oven.

Scheid daarna je eieren en klop de twee eierdooiers door de room en door het sap van een halve citroen. Roer dit door de rest van de soep op laag vuur en blijf roeren totdat het dik wordt. Doe dan nog een geplet teentje knoflook door de soep en doe de mosselen erbij. Verwarm dit nog één minuut.

Hak ondertussen je peterselie fijn.

Proef de soep en voeg naar smaak eventueel nog citroensap of cayennepeper toe.

Leg op elk bord een aantal mosselen en schenk hier wat soep overheen. Strooi over allemaal wat peterselie en serveer direct, bij voorkeur met een lekker vers broodje!

2 opmerkingen:

  1. Hoe gaat je blog eigenlijk heten na de verhuizing? De avonden @ 1 hoog?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat vroeg Jop ook al! Ik denk dat ik de naam niet ga veranderen, die is goed zo! Is alleen maar onhandig anders! :-)

    BeantwoordenVerwijderen