zondag 7 januari 2018

Chai IJs


Don't you just love it when a plan comes together?

Chai ijs. Dat bleek een goed idee te zijn! Net als chai crème brulée trouwens!



Bereidingstijd: 1 uur


Ingrediënten:

385 gram volle melk
25 gram Chai poeder (ik gebruik David Rio Elephant Vanilla)
1/2 vanille stokje
85 gram suiker
40 gram slagroom
55 gram eierdooier (dat zijn er ongeveer 3)
10 gram dextrose

Nodig:
IJsmachine
Kookthermometer


Bereiding:

Snij je halve vanillestokje over de lengte doormidden en schraap de vanillezaadjes en met een mes uit. Doe deze samen met de melk, suiker, Chai poeder en een snufje zout in een steelpannetje. Verwarm dit gedurende 15 minuten op 60 tot 70 graden (het mag niet koken). Meng de ingrediënten even, maar roer verder niet zodat er niet teveel verdampt.

Weeg je slagroom af en doe deze in een hittebestendige kom. Zet deze kom in een bak met koud water of ijswater (zorg dat er geen water bij de slagroom komt).

Klop ondertussen je eierdooiers op met de dextrose tot het mengsel lichtgeel en luchtig is.

Verwarm het melkmengsel na 15 minuten op 60-70 graden verder tot 85 graden. Giet zodra het de 85 graden bereikt heeft een derde van de melk bij de opgeklopte eierdooiers, roer het goed door elkaar en doe dit vervolgens terug in je steelpannetje bij de rest van de melk. Verwarm al roerende opnieuw tot 85 graden en giet het mengsel zodra het de 85 graden bereikt heeft bij de slagroom. Meng dit goed door elkaar met een staafmixer of garde. Zorg dat het water niet bij je mengsel komt.

Laat het mengsel in de kom met ijswater of in de koelkast afkoelen totdat je het ijs gaat maken.

Giet het mengsel in je ijsmachine en draai er ijs van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten