zondag 23 oktober 2011

Amuse Truffelei


Genieten van eten doe je zoals bekend met al je zintuigen, dus ook met je ogen. Vandaar dat ik deze week een zogeheten eiertikker aangeschaft heb! De heren van Mister Kitchen lichten hier toe hoe een eiertikker werkt. Het resultaat(alsmede het bewijs dat het nog wel een beetje oefenen is) zie je op mijn foto!

4 personen
Bereidingstijd: circa 25 minuten

Ingrediënten:

6 eieren
200 ml zonnebloemolie (of olijfolie)
Natuurazijn
1 ½ tl mosterd
2 cantharellen
Tuinkers
Truffelsalsa (of als je daar niet aan kan komen; truffeltapenade)
Boter

Nodig:
Eiertikker

Bereiding:

Onthoofd vier eitjes met je eiertikker en doe ze alle vier in een verschillend bakje.
Scheid van de twee overgebleven eieren de dooiers van het eiwit en meng de eierdooiers in een beslagkom met een scheutje natuurazijn en ongeveer anderhalve theelepel mosterd. Mix dit met je handmixer (of een garde) goed door elkaar en voeg dan druppel voor druppel steeds wat olie toe (in totaal ongeveer 200 ml). Na ongeveer 10 minuten mixen heb je zelfgemaakte mayonaise. Breng deze op smaak met wat zout en eventueel peper. Proef het even om te zien of je er de juiste hoeveelheid azijn en mosterd doorheen gedaan hebt (naar jouw eigen smaak uiteraard). Als je mayonaise niet dik wordt moet er wat meer olie bij. Meng vervolgens wat truffelsalsa door je mayonaise heen.
Breng dan water aan de kook met een scheut azijn (maar niet te veel omdat je eieren dan naar azijn gaan smaken). Als het water kookt, zet het vuur dan lager zodat er alleen nog af en toe een belletje omhoog komt. Het water moet tegen de kook aan zijn. Haal bij de vier eitjes die je hebt steeds een beetje eiwit uit het schaaltje zodat de eitjes die je gaat pocheren in de onthoofde eierschaal passen. Pocheer dan de eieren door steeds een eitje in het water dat tegen de kook aan is te laten zakken. Probeer ze met een lepel een beetje te draaien zodat het ei niet vastraakt aan de bodem. Je pocheert het eitje (afhankelijk van de grootte uiteraard) ongeveer twee minuten. Als het ei nog wel zacht is maar niet meer snottig, is hij gaar. Je wil graag dat het eigeel zacht blijft.
Scheur de cantharellen doormidden en bak de vier halve paddestoeltjes in wat boter. Knip ondertussen wat tuinkersjes af.
Zet je eierschaaltjes in eierdoppen. Doe de gepocheerde eieren in de eierschaaltjes en doe daar een dot truffelmayonaise overheen. Leg daar je tuinkers en cantharellen op en serveer direct!

Wijnsuggestie:

Truffel is natuurlijk heerlijk met een stevige rode wijn, maar omdat deze amuse onderdeel uitmaakt van mijn kerstmenu en ik mijn kerstmenu met een witte wijn wil beginnen raad ik deze aan:

Diwald Grüner Veltliner 2010, Oostenrijk
Te koop bij: biologischewijnwinkel.nl en Marqt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten