zaterdag 22 december 2012

Pastinaaksoep met hazelnoten en granaatappelpitjes


Granaatappelpitjes zijn hip en ´vergeten groenten´ zijn allang niet meer vergeten! Pastinaak koop je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn (maar je plaatselijke Turkse winkel die jouw steun waarschijnlijk goed kan gebruiken heeft ze ook nog steeds gewoon hoor!).

Zo vlak voor de kerst is dit gerecht bovendien multifunctioneel: als balansdag avondmaaltijd vlak voor alle december zes gangen feestdiners, of (in iets kleinere porties) als tussengang voor je eigen zes gangen kerstdiner!

4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

2 flinke pastinaken (ca 500 gram)
2 sjalotten
1 laurierblaadje
2 verse takjes tijm
6 blaadjes verse salie
1 flinke klont boter
100 ml witte wijn
800 ml stevige kippenbouillon (of 2 blokjes en 800 ml water)
peper & zout
nootmuskaat

4 takjes verse peterselie
1 citroen
4 el granaatappelpitjes
16 hazelnoten

Nodig:

Staafmixer
Zesteur of rasp

Bereiding:

Maak 800 ml kippenbouillon en zet je oven op 180 graden.

Snipper je sjalotjes en fruit ze op laag vuur in boter in een soeppan. Schil ondertussen de pastinaken met een dunschiller en snij de pastinaken in blokjes.

Als de sjalotjes glazig zijn na circa 5 minuten, voeg je hier de witte wijn aan toe en laat je het een minuutje op laag vuur staan. Voeg vervolgens de blokjes pastinaak, laurier, thijm twee van de zes salieblaadjes en de bouillon toe. Laat dit 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Bak ondertussen in wat boter de andere vier salieblaadjes en laat ze als ze licht krokant zijn drogen op een keukenpapiertje. Leg je hazelnoten op een bakpapiertje en zet ze in de oven op 180 graden gedurende een aantal minuten. Ze moeten een klein beetje bruin worden (geroosterd) maar het kan per oven verschillen hoe snel dat gaat. Hak ze als ze klaar zijn met een mes in een paar stukken en hak je peterselie fijn.

Haal na 20 minuten je soep van het vuur, haal de verse kruiden er uit en pureer de soep met je staafmixer. Zet de soep daarna nog even op het vuur en breng ‘m op smaak met een beetje peper en nootmuskaat (proef even van tevoren; pastinaak heeft al vrij veel smaak van zichzelf, dus hij heeft niet veel nodig).

Serveer de soep in diepe borden en garneer met de gebakken blaadjes salie, geroosterde hazelnoten en een eetlepel granaatappelpitjes per bord en rasp over elk bord wat citroenschil met een zesteur of een rasp. Let op dat je alleen het gele van de schil raspt, want het witte is bitter. Serveer de borden daarna direct zodat alle kleuren nog mooi zijn tijdens het eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten