woensdag 15 mei 2013

Paprika-truffelsoep


4-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:

2 gele paprika’s
2 oranje paprika’s
2 rode paprika’s
2 sjalotten
1 teentje knoflook
½ stengel bleekselderij
½ wortel
2 blokjes kippenbouillon
2 blaadjes laurier
4 takjes verse tijm
1 takje rozemarijn
4 blaadjes salie
1 takje oregano
50 gram boter
2 dl witte wijn
6 tl truffelsalsa of 3 el truffeltapenade
50 gram Parmigiano Reggiano
handje pijnboompitjes
peper en zout

Nodig: staafmixer

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zet je paprika’s in hun geheel en zonder olie in een ruime ovenschaal en zet deze 45 minuten in de oven totdat de schillen zwarte plekken hebben en de paprika’s gaar zijn.

Schil je wortel en snij vervolgens de wortel en de bleekselderij in blokjes respectievelijk halve maantjes. Kook ondertussen een liter water. Snipper je sjalotjes, fruit deze in de boter in een soeppan totdat ze glazig zijn en doe daar vervolgens een geperst teentje knoflook bij, laat nog even fruiten en voeg dan de witte wijn, wortel, bleekselderij en verse kruiden toe (hele takken en hele blaadjes zodat je ze er later makkelijk weer uit kunt halen). Laat dit op laag vuur twee minuten pruttelen. Voeg vervolgens de twee blokjes bouillon en een liter kokend water toe en roer goed zodat de bouillonblokjes helemaal oplossen.

Rooster je pijnboompitjes in een droge pan. Rasp wat Parmezaanse kaas.

Haal de paprika’s als ze klaar zijn uit de oven en laat hier koud water overheen lopen zodat je ze makkelijk kunt ontvellen (de paprika’s moeten natuurlijk afkoelen maar het koude water helpt ook om het ontvellen en het verwijderen van de pitten te vergemakkelijken). Ontvel de paprika’s en haal de pitten er uit.

Haal de losse kruiden uit de soeppan en doe de stukken paprika, wat geraspte Parmezaanse kaas en wat pijnboompitten bij de soep. Bewaar wat kaas en pijnboompitten ter garnering.

Pureer alles met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en meng op het laatste moment de truffelsalsa of –tapenade door de soep. Truffel verliest namelijk snel smaak wanneer je deze verwarmt. Serveer dus direct!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten