zondag 15 december 2013

Het geheim achter Franse uiensoep


Mijn vader is dol op Franse uiensoep, dus besloot ik onlangs toen hij op bezoek kwam hem daar mee te verwennen. Het weer is er immers wel naar om een lekker warm bordje soep voorgeschoteld te krijgen!

Een goede Franse uiensoep kent eigenlijk niet een maar twee simpele maar belangrijke geheimen: geduld en Gruyère.

De soep staat of valt met de bereiding van de uien. Deze moeten heel langzaam op laag vuur verwarmd worden zodat ze karamelliseren. Het is dus niet mogelijk om gehaast een goede uiensoep te maken want karamelliseren vergt tijd, maar gelukkig niet veel moeite!

Ook niet onbelangrijk: een Frans stokbroodje in de soep met gesmolten kaas, en die kaas moet natuurlijk Gruyère zijn (wat weliswaar Zwitsers is, maar toch de beste keuze voor Franse uiensoep)!

6 personen
Bereidingstijd: 1 ½ - 2 uur

Ingrediënten:

650 gram uien
2 tenen knoflook
75 gram boter
1 ½ liter runderbouillon
2 el bloem
Peper en zout
1 frans stokbrood
200 gram Gruyère kaas

Nodig:
Bij voorkeur een Creuset of een andere braadpan met zware bodem, maar met een gewone kookpan lukt het ook
Kaasrasp
Oven
Bakpapier

Bereiding:

Pel je uien en snij ze in dunne ringen. Smelt de boter in een braadpan met een zware bodem en laat de uien op laag vuur met deksel op de pan gedurende tenminste een uur bruinen onder af en toe omscheppen. De uien moeten langzaam goudbruin en transparant worden.

Hak na 45 minuten de knoflook fijn en voeg deze aan de uien toe. Eventueel kun je een klein beetje suiker toevoegen om het bruinen te bevorderen, maar dat is niet altijd nodig.

Roer als de uien een uur opgestaan hebben twee eetlepels bloem door de uien en laat dit 1 minuut doorkoken. Roer dan de bouillon er doorheen en laat de soep nog 30 minuten koken. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verwarm je oven voor op 180 graden (je kunt ook je grillstand gebruiken, maar dat is erg opletten). Snij je brood in plakken en rasp de Gruyère. Leg een stuk bakpapier op je ovenrooster, leg hier je plakjes brood op (6 of 12) en beleg je broodjes royaal met kaas. Zet ze in de oven totdat de kaas helemaal gesmolten is.

Schenk de warme soep in diepe borden of in kommen en leg overal 1 of 2 broodjes in. Serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten