maandag 6 juni 2016

No waste citroen


Wanneer je limoncello maakt gebruik je daarvoor alleen het gele gedeelte van de schillen van je citroenen. Omdat er (in mijn omgeving in ieder geval) altijd veel gegadigden zijn voor een flesje homemade limoncello, zit je vervolgens natuurlijk met een flinke hoeveelheid citroenen die, met alleen het witte gedeelte van de schil er omheen, niet erg lang houdbaar zijn. In het kader van het ´no waste´ bewustzijn dat inmiddels vrij gangbaar is, is weggooien natuurlijk geen optie! Daarom hierbij wat idee├źn voor wat te doen met al die citroenen!

Maak bijvoorbeeld Kabeljauw met dragon citroen saus, Roodbaars met witte wijn- en citroensaus, Citroen Meringue Taart of Citroen Tiramisu.

Een potje lemon curd in de koelkast kan natuurlijk ook nooit kwaad! Heerlijk bij bijvoorbeeld scones, meringues,in taartjes of in koekjes.

Lemon Curd

Ingredi├źnten:

6 eieren
150 gram suiker
1/2 el bloem
5 citroenen
50 gram boter


Bereiding:

Klop 6 eieren, een halve eetlepel gezeefd bloem en 150 gram suiker in een beslagkom met een garde tot een glad mengsel. Breng het sap van 5 citroenen met 50 gram boter in een kookpannetje aan de kook, neem de pan van het vuur, roer hier geleidelijk het eiermengsel doorheen en zet de pan terug op (net iets minder dan) middelhoog vuur. Laat het mengsel onder voortdurend stevig doorroeren binden tot een dikke vla. Het mag niet koken en je moet echt continu blijven roeren, anders bakt het direct aan. Je zult wellicht een tijdje denken dat er niets gebeurt, maar ineens bindt het mengsel toch.

Neem de pan van het vuur zodra er een dikke vla ontstaan is en laat je lemon curd volledig afkoelen. Bewaar de lemon curd in een afgesloten potje of bakje in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten