woensdag 24 juli 2019

Limoen meringue met kokosijs en passievruchtcoulis


Dit Aziatisch georiënteerde nagerecht is werkelijk de zomer op je bord!

Als je geen ijsmachine hebt of niet zoveel tijd (mijn ijsmachine moet bijvoorbeeld al een dag van tevoren in de vriezer), dan kun je ook gewoon kokosijs kopen natuurlijk! Alles bij elkaar zit er redelijk wat tijd in dit gerecht, maar je kunt alles ruim van tevoren al maken, zodat je na je hoofdgerecht alleen nog maar de verschillende onderdelen op bordjes hoeft te scheppen!

4 personen
Bereidingstijd: 1 uur plus 1 uur oventijd, ijsdraaitijd en wachttijd

Ingrediënten:

Voor het ijs:
50 gram geschaafde kokos
150 ml volle melk
70 gram kristalsuiker
200 ml kokosmelk
200 ml slagroom
2 el Malibu
Zest van 1 limoen
Bakpapier

Voor de meringues:
2 eiwitten (of 70 a 75 gram eiwit)
1 limoen
100 gram kristalsuiker
30 gram poedersuiker
Bakpapier

Voor de coulis:
4 rijpe passievruchten
½ stengel citroengras (sereh)
1 el kristalsuiker
3 el water

Nodig:
IJsmachine
Mixer

Bereiding:

Kokosijs:

Van het ijs heb je maar vier bolletjes nodig, maar omdat het wat lastig is om vier bolletjes ijs te maken is het recept voor ongeveer 500 gram. Je kunt het uiteraard gewoon bewaren voor de dagen er na.

Haal je bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed je bakplaat met bakpapier en verspreid de geschaafde kokos over het bakpapier. Rooster de kokos in de oven in enkele minuten tot het lichtbruin is. Blijf er even bij om te zorgen dat het niet verbrandt.

Doe 150 ml melk en de geroosterde kokos in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Zet vervolgens het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat dit een half uur staan.
Meng 200 ml kokosmelk, 70 gram kristalsuiker en 200 ml slagroom in een kom met 2 el Malibu en zest van één limoen en roer dit goed door. Roer hier vervolgens ook het mengsel van melk en geschaafde kokos door.

Zet de kom in de koelkast tot het goed koud is geworden. Doe het mengsel vervolgens in de ijsmachine en laat de machine draaien tot het ijs klaar is. Bewaar het ijs (obviously) in de vriezer.


Meringues:

Haal je bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 90 graden.

Scheid twee eieren en doe de eiwitten in een schone (vetvrije) beslagkom. Klop de eiwitten op met een mixer (niet een staafmixer, dan gaat de structuur van de eiwitten namelijk kapot en worden ze niet stijf). Voeg vervolgens 100 gram kristalsuiker toe en mix nogmaals totdat de suiker goed opgelost is. Voeg dan 30 gram poedersuiker toe. Schep dit eerst even door de stijve eiwitten heen (om niet jezelf en je keuken te bedelven onder wit poeder) en mix dan nogmaals totdat de suiker goed door de eiwitten gemengd is. Voeg dan het sap van een limoen toe en mix nogmaals.

Bekleed je bakplaat met bakpapier en schep de meringue in vier ovaalvormige scheppen op je bakplaat. Maak vervolgens met een eetlepel in elke meringue een ondiep kuiltje in het midden om daar later je bolletje ijs in te kunnen leggen.

Zet de bakplaat gedurende een uur in de oven (langer kan ook, afhankelijk van hoe zacht je wil dat de meringues vanbinnen nog zijn).


Coulis:

Los in een steelpannetje een eetlepel kristalsuiker op in drie eetlepels kokend water. Snij een halve stengel citroengras over de lengte doormidden en doe beide helften bij het suikerwater. Snij je passievruchten doormidden en voeg ook het vruchtvlees van de passievruchten toe aan het suikerwater. Laat 10 minuutjes op laag vuur pruttelen (het moet er uit zien alsof het alleen vruchtvlees is, niet wateriger). Laat vervolgens afkoelen.


Serveren:

Haal een kwartiertje voordat je wil serveren je ijs uit de vriezer zodat het niet al te hard is. Haal de stengels citroengras uit de coulis. Leg op elk bordje een meringue. Leg op elke meringue een bolletje ijs en schep over elk bolletje ijs wat afgekoelde coulis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten