zaterdag 16 maart 2019

Gegrilde heilbot met beurre blanc en ingelegde sjalotjes


Dit uitprobeersel pakte goed uit! Beurre blanc op basis van visfond geeft een mooie romige saus die goed combineert met gegrilde witvis. De ingelegde sjalotjes geven een prettige zure tegenhanger op je palet voor de romige saus. Stevige pommes rouges geven structuur aan dit gerecht en de bieslook maakt het helemaal af!


Wijntip: Nieuwe wereld houtgerijpte Chardonnay (ik koos zelf een Zuid Afrikaanse)4 personen (voorgerecht)
Bereidingstijd: 1 uur


Ingrediƫnten:

2 sjalotjes
150 ml witte wijn azijn
1 el suiker
400 gram heilbot
4 pommes rouges (vastkokend en jong)
Verse bieslook
Peper en zout

Voor de saus:
1 sjalotje
160 gram boter
250 ml witte wijn
250 ml visfond
1 el slagroom

Nodig:
Mandoline
Weckpotje
Zeef
Staafmixer
Handmixer


Bereiding:

Pel 2 sjalotjes en snij ze over de lengte met je mandoline (of als je die niet hebt met je beste en scherpste mes) in zeer dunne plakjes. Breng je witte wijn azijn met 1 eetlepel suiker aan de kook. Haal je pan van het vuur zodra de azijn kookt en giet het in je weckpotje over de sjalotjes. Sluit het potje. (als je dit langer dan een uur van tevoren al kunt doen is dat nog beter)

Zet 140 gram boter in stukjes gesneden in de vriezer.

Verwarm je oven op 100 graden en zet hier 4 diepe borden in.

Pel en snipper vervolgens een sjalotje en fruit deze in de overgebleven 20 gram boter in een steelpannetje. Voeg als de sjalotjes glazig zijn de witte wijn toe en kook deze bijna helemaal in. Giet dan de fond erbij en kook deze in tot de helft. Giet de saus dan door een zeef om de sjalotjes te verwijderen en doe het vocht weer in de pan.

Was ondertussen je aardappelen, maar schil ze niet. Snij ze in vieren en kook ze 20 minuten. Breng op smaak met wat zout.

Maak in de tussentijd je saus af door de stukjes koude boter aan de hete saus toe te voegen en met een staafmixer door de saus te mengen. Klop je slagroom op en meng deze door de saus. Breng de saus desgewenst op smaak met peper en zout.

Grill vervolgens je vis, als je durft in een gietijzeren grill pan (wel een beetje een uitdaging moet ik toegeven), anders in een gewone pan.

Snipper de bieslook.

Schuim de saus op met je staafmixer.

Leg op elk bord vier kwartjes aardappel en een stukje gegrilde vis, schep hier wat saus overheen, leg op elk stukje aardappel wat van de ingelegde sjalotjes en garneer je gerecht met de gesnipperde bieslook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten