zondag 3 februari 2013

Ottolenghi's aubergines


Hoewel ik er geen gewoonte van maak om recepten van anderen te plaatsen op mijn blog (omdat je die al ergens anders kunt vinden) tenzij het mijn interpretatie van klassiekers betreft, wil ik deze toch graag met jullie delen, mede om eenieder die hem nog niet kent, kennis te laten maken met Yotam Ottolenghi!

Dit recept komt uit het boek Plenty en is weer eens een hele andere manier om aubergine te bereiden! Je kunt het behalve als groente bij je hoofdgerecht ook heel goed als voor- of tussengerecht serveren! Plenty staat vol met originele groentegerechten, dus als je op dat gebied inspiratie tekort komt, dan is dit echt een boek voor jou!

4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten (voornamelijk oventijd)

Ingrediënten:

2 grote aubergines
Een paar takjes verse (citroen-)tijm
½ granaatappel (of een bakje granaatappelpitjes)
150 ml Griekse yoghurt
75 ml karnemelk
1 klein teentje knoflook (of een halve)
Za’atar (kruidenmengsel, te koop bij je Turkse slager)
Peper en zout
Olijfolie


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 200 graden en snij je aubergines over de lengte doormidden. Laat de steeltjes er aan zitten. Maak in alle helften sneetjes in beide diagonalen zodat een ruitpatroon ontstaat. Zorg dat je niet helemaal van schil tot schil snijdt en snij niet te diep: de schil moet helemaal heel blijven.

Smeer de aubergines aan de snijkant in met olijfolie totdat deze goed opgenomen is. Maal dan wat peper en zout over de aubergines en verspreid er wat tijmblaadjes overheen, zet ze in een ovenschaal en zet deze 40 a 45 minuten in de oven. De aubergines moeten dan zacht zijn. De bovenlaag is dan vrij bruin, maar mag niet zwart worden.

Snij in de tussentijd je granaatappel doormidden (niet door de navel heen, maar zoals je een perssinaasappel ook doormidden snijdt), leg je hand op de snijkant, draai die naar beneden en hou ‘m boven een bord en sla dan met een grote (pol-)lepel op de schil. Op deze manier komen alle pitjes er uit. Een erg geschikte klus voor als je wat frustratie kwijt moet, maar pas op met (lichte) kleding als de granaatappel goed rijp is en check ook even of je geen roodgestipte keuken aan je enthousiasme overhoudt! Als je geen frustraties hebt of dit wat teveel moeite vindt, dan kun je in de supermarkt ook gewoon een bakje kant en klare pitjes kopen!

Meng vlak voordat je aubergines klaar zijn je yoghurt en karnemelk goed door elkaar (Ottolenghi schrijft een grotere hoeveelheid karnemelk voor. Ik vind dat de saus daar te dun van wordt, maar doe wat jij lekker vindt). Pers een half teentje knoflook hier doorheen en een klein scheutje goede olijfolie.

Serveer de aubergines met een schep karnemelksaus, een snufje za’atar en een schep granaatappelpitten. Schenk nog een klein beetje olijfolie van goede kwaliteit over de aubergines. Serveer met een lepel: het lekkerste is om het gerecht uit de schil je lepelen en de schil zelf niet op te eten.

1 opmerking:

 1. Hallo,

  Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

  Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid worden van deze grote familie?

  Wij zijn ook aanwezig op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

  Breng ons een bezoek!
  Volrecepten.nl

  BeantwoordenVerwijderen