zondag 22 september 2013

Zelfgedroogde tomaten met huisgemaakte pesto


Tomaten zelf drogen is heel simpel en vooral ook heel lekker! En dat geldt ook voor zelf pesto maken. Een simpele klassieker kan zo toch bijzonder worden!

4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten en 1 uur oventijd

Ingrediënten:

500 gram mini Roma tomaatjes (tip: bij je Turkse winkel zijn ze veel goedkoper dan bij de supermarkt)
2 buffel mozzarella’s
½ basilicumplant
1 teentje knoflook
20 gram Parmigiano Reggiano
Olijfolie
Peper en zout
Bakpapier
Keukenmachine

Bereiding:

Haal je ovenrooster uit de oven, bekleed het rooster met bakpapier en verwarm de oven voor op 100 graden. Snij al je tomaatjes over de lengte doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op het ovenrooster dat je met bakpapier bekleed hebt. Maal peper en zout over de tomaatjes en zet ze een uur in de oven. Ze zijn dan ‘half gedroogd’. Ik vind dat zelf het lekkerste, maar langer kan ook, dus doe wat je zelf lekker vindt! Je kunt ze ook op lagere temperatuur drogen, maar dan wordt het wel erg tijdsintensief.

Maak ondertussen de pesto. Pluk daarvoor de helft van de blaadjes van één basilicumplant en doe ze in je keukenmachine. Hak ze fijn met de machine en voeg vervolgens een geperst teentje knoflook toe en wat olijfolie. Zet de machine nog een tijdje aan totdat het goed gemengd en fijn genoeg is en doe er dan wat gemalen zout en geraspte Parmezaan bij. Meng nog heel even en je bent klaar. Hoeveelheden kun je altijd naar eigen inzicht en smaak aanpassen. Door pesto horen in beginsel ook pijnboompitten. Ik vind het voor dit gerecht lekkerder zonder omdat het daardoor een lekker licht gerecht blijft, maar ook daar kun je uiteraard anders over denken dus doe wat je zelf lekker vindt!

Als de tomaten klaar zijn laat je de mozzarella’s uitdruipen en scheur je ze in stukjes die je over een schaal verdeelt. Leg daar de tomaatjes overheen en schep er pesto (goed verspreid) overheen. Deze klassieker doet het erg goed als simpel en licht voorgerechtje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten