zondag 29 juni 2014

Cacio e Pepe


De aloude Romeinse klassieker Tonnarello Cacio e Pepe gaat door voor één van de meest eenvoudige pasta´s die er bestaan, maar desalniettemin, of misschien wel om die reden, één van de lastigste om te bereiden. Cacio e Pepe bestaat namelijk officieel uit slechts drie ingrediënten: Pasta, Pecorino Romano en peper. En, zeker niet onbelangrijk; het gezouten kookwater van de pasta, maar dat wordt nergens meegeteld voor het aantal ingrediënten.

Nou geloof me, ik heb het geprobeerd, maar mijn Cacio e Pepe werd niet half zo lekker en romig als de Cacio e Pepe van Roscioli in Rome… Ik zou dan ook zweren dat er door de Cacio e Pepe van Roscioli ook panna zit… dus is Annely voor mij op onderzoek uit gegaan door bij Roscioli in Rome te spieken op het etiket van de potjes Cacio e Pepe saus die ze daar verkopen en ja hoor…! Ze doen er ook panna in!

Als Roscioli het mag, mag ik het ook! Bovendien heb ik nergens anders zo’n lekkere Cacio e Pepe gegeten als bij Roscioli, dus ik maak lekker cheats Cacio e Pepe!

2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

150 gram tonnarello (een soort van dikke, holle spaghetti, in Nederland verkrijgbaar bij kookwinkels en Italiaanse delicatessen zaken)
75 gram Pecorino Romano
65 ml panna (van Parmalat)
Peper
Zout

Bereiding:

Verwarm je borden voor in de oven op 80 graden.

Kook je pasta in goed gezouten water. Rasp ondertussen de Pecorino. Giet de pasta af wanneer die gaar is, maar vang het kookvocht op. Het is belangrijk om het water waarin de pasta gekookt is te gebruiken, want behalve zout zit daar ook wat zetmeel in van de pasta, hetgeen je nodig hebt om een goede saus te krijgen.

Doe de pasta terug in de pan, zet het vuur uit en voeg de panna en pecorino aan de pasta toe. Voeg eveneens een scheutje kookvocht aan de pasta toe en meng alles goed door elkaar. Afhankelijk van de consistentie van de saus kun je eventueel nog wat kookvocht toevoegen, dus begin liever met te weinig dan met teveel kookvocht. Maal vervolgens peper over de pasta heen en meng dit er ook goed doorheen.

Schep de pasta in een draaiende beweging op de voorverwarmde borden, maal er nog een beetje peper overheen en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten