vrijdag 22 april 2016

Gegrilde aubergines met dressing


The simple pleasures in life… wat kan gegrilde aubergine toch heerlijk zijn in combinatie met een frisse dressing! Al helemaal naast een eenvoudige pasta!

Dit recept kun je bijvoorbeeld combineren met linguine van goede kwaliteit (bijvoorbeeld van De Cecco) met gedroogde mini romaatjes (gehalveerd op een bakpapiertje op je ovenrooster, snijkant van de romaatjes naar boven, met peper en zout bestrooid een uur op 100 graden in de oven), gebakken pancetta, goede olijfolie en versgeraspte Parmezaan. Echt een gouden combinatie met de volle smaak van de gegrilde aubergines met de frisse dressing!

2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

1 aubergine
6 takjes verse platte peterselie
½ citroen
½ teen knoflook
Olijfolie om in te bakken
Goede olijfolie voor de dressing
Zout

Nodig:
Gietijzeren grillpan
Knoflookpers

Handig:
Mandoline (of goede snij skills)
Oliekwastje


Bereiding:

Snij het groen van je aubergine af (waar de aubergine mee aan de plant vast zat) en snij je aubergine met een mandoline of een goed koksmes in langwerpige plakken. Ik raad een mandoline aan omdat je daarmee mooi dun kunt snijden en al je plakken even dik worden, maar pas wel goed op je vingers!

Verwarm je grillpan op hoog vuur. Bestrijk ondertussen beide kanten van het aantal plakjes aubergine dat tegelijk in je grillpan past (ik doe er meestal maar 3 of 4 tegelijk om ruimte te houden voor het keren zodat je er een mooi patroontje in kunt grillen). Leg de plakjes aubergine in de pan wanneer deze goed heet is. Draai de plakjes om zodra er mooie zwarte grillstrepen aan één kant zijn ontstaan (afhankelijk van hoe heet je pan is en hoe dik je gesneden hebt, maar dit duurt in beginsel niet erg lang) en leg ze zo neer dat er op de andere kant in dezelfde richting grillstrepen ontstaan. Keer ze dan nogmaals om en draai ze ondertussen een kwartslag. Keer vervolgens nog een keer om zonder een kwartslag te draaien zodat je op beide kant een ruitjespatroon hebt. Leg de aubergines die klaar zijn op een keukenpapiertje en bestrooi ze met versgemalen zout. Herhaal dit totdat je alle aubergines gegrild hebt.

Hak dan je peterselie fijn, meng de peterselie met een half teentje geperste knoflook, het sap van een halve citroen en 3 eetlepels goede olijfolie.

Verdeel de aubergines over een schaal zonder te stapelen en schenk hier de dressing overheen. Zowel lauw als koud is dit gerecht heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten