zaterdag 9 april 2016

Tomaten Tarte Tatin


´Cheats´ tomaten tarte tatin welteverstaan! Want je kunt je bodem natuurlijk zelf maken, maar een rol vers bladerdeeg werkt ook perfect en is wel zo makkelijk! Dit gerecht kun je bij de borrel, als voorgerecht of als hoofdgerecht eten.

Een knapperige bodem, zachte zoete tomaten en hartige geitenkaas en knoflook; simpel en o zo lekker!


Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 25 minuten oventijd)


Ingrediënten:

1 rol vers bladerdeeg
2 el zachte geitenkaas
750 gram Roma tomaten
4 takjes tijm
3 teentjes knoflook
2 el suiker
2 el balsamico azijn
25 gram boter
Olijfolie
Peper en zout

Nodig: een gietijzeren pan of anderszins een pan met zware bodem die in de oven kan


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Halveer je tomaten over de lengte en verwijder de harten, zaadlijsten en zaadjes uit je tomaten. Bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout.

Doe een scheutje olijfolie en 25 gram boter in je (ovengeschikte) pan. Laat de boter smelten en strooi dan 2 eetlepels suiker in de pan, gelijkmatig over de hele bodem verdeeld. Leg vervolgens je gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden dicht tegen elkaar aan op de bodem de pan, zodat de hele bodem bedekt is (maar niet stapelen). Laat de tomaten 5 minuten op middelhoog vuur garen.

Pel ondertussen je knoflookteentjes en snij ze in plakjes.

Keer na 5 minuten voorzichtig al je tomaten om en schenk hier de balsamico azijn overheen. Laat nog ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur staan. Ris dan de blaadjes van de tijmtakjes en verdeel ze over de tomaten. Draai de tomaten weer met de snijkant naar onderen en verdeel de knoflookschijfjes over de pan. Zet het vuur uit.

Snij een cirkel uit je bladerdeeg die net heel ietsje groter is dan de bodem van je pan. Drapeer het bladerdeeg over de tomaten en stop het bladerdeeg aan de randen een beetje in.

Zet de pan 25 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Haal de pan uit de oven en laat deze een paar minuutjes afkoelen. Zet dan een bord op of in de pan en draai de pan (met je ovenwanten aan uiteraard) in één vloeiende beweging (en toch voorzichtig) om zodat de tarte tatin op het bord ligt (zie foto).

Verdeel tenslotte de geitenkaas over de tarte tatin. Warm is de tarte tatin naar mijn mening het lekkerst, maar koud kan ook heel goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten