zondag 25 november 2012

Tomatenjam


Voor Nederlanders klinkt dit misschien heel onlogisch, jam van tomaten, maar voor Spanjaarden is dit heel normaal! Hoewel het lichtzoet is, combineert het vooral erg goed met hartige dingen zoals gesmolten harde Spaanse kazen. Je kunt gewoon wat plakken harde Spaanse (of Italiaanse) kaas (niet met je kaasschaaf geschaafd want dat is te dun, maar met een mes gesneden) kort in de oven zetten en met deze jam serveren als borrelhapje!

Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten:

500 gram rijpe zoete tomaten (ik gebruik tasty toms)
60 gram geleisuiker
Tabasco
1 kaneelstokje
1 citroen

Nodig:
Staafmixer
Zesteur of rasp
Een oude jampot

Bereiding:

Kook je tomaten 5 minuten (niet te hard, gewoon zo dat het water net kookt), schep ze uit de pan en pel ze als ze een beetje afgekoeld zijn (de schil is meestal al gebarsten en laat in één keer los). Verwijder de kroontjes.

Rasp met een fijne rasp of zesteur de schil van een citroen (zorg dat je alleen het geel van de schil hebt want het witte is bitter) en leg de schilletjes in koud water.

Doe de gepelde tomaten in een steelpannetje en pureer ze kort met een staafmixer. Voeg hier de geleisuiker, een paar druppels tabasco (naar smaak), sap van één citroen en het kaneelstokje aan toe. Laat 50 minuten op heel laag vuur pruttelen onder regelmatig roeren totdat het een dikke jam is. Haal dan je citroenschilletjes uit het water, dep ze droog met een keukenpapiertje en meng ze door de jam.

Schenk de jam in een oude jampot, doe het deksel er op en keer ‘m even om zodat de warme jam tegen de binnenkant van je deksel aangekomen is. Zet ‘m dan rechtop om af te koelen en bewaar ‘m daarna in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten